+40744613024 [email protected]

Originile rasei  Basset Hound

basset-houndAcest caine gonitor provine dintr-o incrucisare a Bassetilor francezi (normand, artois si de Ardeni).
Se pare ca exista in Anglia din secolul XVI, caci Shakespeare ii face o descriere uimitor de precisa in  Visul unei nopti de vara:  “Cainii mei de urmarire cu urechile grele si de culoarea nisipului, cu capetele atarnande care aduna roua diminetii, cu genunchii rasuciti si burta pana la pamant, lenti in miscare, dar mereu egali in glasul lor rasunator ca niste clopote”.
Incrucisat cu Bloodhound,  Basset Hound a capatat in Marea Britanie caracteristicile actuale: craniul “in dom”, pielea lasata si babine lasate.
Dar americanii au dezvoltat rasa si au adus-o la moda. Primii  Basset Hound importati in Statele Unite la sfarsitul secolului XIX au devenit, ca urmare a selectiei americane, cei mai cunoscuti caini de lux din expozitii.

Standardul rasei  Basset Hound

BassetHound_profilAcest caine este cel mai greu dintre  Basseti, are urechile foarte lungi si o fizionomie foarte simpatica. Are o talie medie, cuprinsa intre 33 – 38 cm, cu picioare scurte. Greutatea lui este de 23 – 30 kg.
Capul , mare si bine proportionat, prezinta un craniu cu o protuberanta occipitala foarte marcata “in dom”. Pielea, moale, poate prezenta cute, in numar moderat, pe frunte si in apropierea ochilor. Trufa este complet neagra, iar la cainii cu roba deschisa la culoare, trufa poate fi maro sau de culoarea ficatului. Narile mari sunt foarte largi. Babinele acopera bine buzele inferioare. Ochii, de culoare inchisa si usor infundati, lasa sa se vada conjunctiva rosie – inchis.
Expresia este calma si serioasa.
Urechile lungi, inguste si prinse jos, sunt foarte pliate. Foarte suple, au o textura fina si catifelata.
Gatul, puternic, lung si bine arcuit, are un fanon pronuntat, dar nu exagerat.
Anterioarele sunt scurte, viguroase si masive.
Pe piept, adanc si plin, se contureaza un stern proeminent.
Spatele este drept si membrele posterioarefoarte musculoase.
Coada, destul de lunga si bine inserata, este purtata in sus cand cainele este in activitate, formand atunci o curba usoara.
Roba, cu par scurt si neted, este deasa. Este in generaltricolora (negru, foc si alb) sau bicolora (lamaie si alb), dar sunt acceptate toate culorile admise pentru cainii gonaci.

Caracterul rasei  Basset Hound

basset-hound-caineAcesti caini sunt prietenosi, sociabili si linistiti. Se inteleg bine cu toata lumea, inclusiv cu alti caini.
Rasa are un puternic instinct de vanator si tendinta sa cutreiere. Vocea lui este profunda si melodioasa. Capabil de o mare rezistenta la vanatoare, acest caine bun gonitor, tenace, urmareste mai ales iepurele, caprioara si mistretul.
Incapatanat, trebuie sa fie crescut cu autoritate.
Cainele se adapteaza foarte bine la viata de familie, dar, din cauza instinctului gregar foarte dezvoltat, nu poate ramane singur intr-un apartament. Are nevoie de companie si de lungi iesiri zilnice. Este un tovaras afectuos si bland, foarte dragut cu copiii. Nu se arata niciodata agresiv sau temator.
Cainii timizi si nervosi nu sunt reprezentativi pentru rasa.

Posibile probleme de sanatate

Volvulus gastric, displazie de sold si cot, glaucom, trombopatii, probleme ale tiroidei, boala von Willebrand.