+40744613024 [email protected]

Originile rasei Akita

Akita_inuOriginea indepartata a rasei, care apare pe basoreliefuri vechi de patru milenii, este misterioasa, ca si cea a locuitorilor din provincia Akita.
Cu mai multe secole in urma, acesta rasa de tip Spitz era folosita la vanatul mare si, din secolul XVI pana in secolul XIX a trait in lux. Numai familia imperiala si nobilii aveau dreptul la un Akita. Acesta avea atunci servitori personali care i se adresau cu respect, intr-un limbaj special.
Considerat cainele national nipon, figureaza pe numeroase timbre si are un monument la Tokyo.
Inainte era dresat ca sa lupte cu alti caini, practica interzisa astazi, cand rasa este protejata.
Akita a sedus tarile occidentale prin calitatile de paznic si companion.
Reprezinta rasa japoneza din grupa Spitz cea mai cunoscuta in strainatate.

Standardul rasei Akita

JapaneseakitaAkita este un caine mare, elegant, cu miscari suple si puternice. Este un caine de paza foarte inteligent, cu caracter asiatic pronuntat.
Talia masculilor ajunge la 67 cm, iar la femele talia fiind de 58 – 64 cm. Greutatea corporala este cuprinsa intre 30 – 50 kg.
Semanand mult cu un caine de tractiune, Akita are o frunte lata, un stop bine marcat si un sanfren drept.
Ochii mici, brun – inchis, tind spre o forma triunghiulara.
Trufa mare este neagra, dentitia este solida.
Urechile, relativ mici si groase, in forma triunghiulara, sunt purtate ridicat si usor aplecate in fata.
Gatul este gros si musculos.
Corpul este drept si solid. Cainele, bine cladit si viguros, are salele late si puternice, un piept inalt si bine dezvoltat, coaste usor arcuite, burta bine evidentiata, anterioarele drepte si robuste si posterioarele bine dezvoltate.
Akita are coada groasa, prinsa sus, bine imblanita, rulata pe sale.
Roba, cu subparul bogat si des, este alcatuita din par dur si drept, de culoare fie rosie – roscata si susan (par roscat cu varfuri negre), fie alba sau tigrat. Toate culorile de roba, in afara de alb, trebuie sa prezinte un par albicios pe fata, pe partile inferioare ale corpului, sub coada si pe fata interna a membrelor.

Caracterul rasei Akita

Akita_femaleAkita este un caine loial si curajos, un companion afectuos si docil cu propria familie, dar alert si precaut cu strainii.
Excelent caine de paza, Akita are nevoie de un stapan care sa stie perfect sa il faca sa se supuna. Nu este recomandat persoanelor care nu au educat niciodata un caine.
Bine dresat, Akita poate fi folosit pentru urmarire.
Masculii nu trebuie lasati nesupravegheati impreuna cu congenerii. Numai cei a caror blana prezinta un tigraj albastru se dovedesc sociabili.
Acest caine asiatic este dragut, dar distant: nu isi scapa din ochi stapanul, dar fara sa il sacaie. Ii place sa ii fie respectata linistea si va fi de preferinta, tovaras pentru un celibatar. Trebuie sa i se ofere doua ore de destindere pe zi, si e mai bine sa nu fie nevoit sa traiasca in apartament.

Posibile probleme de sanatate

Afectiuni autoimune, mielopatie degenerativa, displazie de sold si cot, hipotiroidism, atrofie retiniana progresiva (ARP).