+40744613024 [email protected]

Originile rasei  Airedale Terrier

airedale-terrier-tigmavetAcest caine isi datoreaza numele micului rau cu vidre Aire, din regiunea Leeds, din Marea Britanie. A fost creat special pentru vanarea acestor animale, spre 1850, prin incrucisari dintre Cainele de vidra (Otterhound), Old English Terrier si Bull-Terrier alb.
Este una din primele rase standardizate, dupa cum o arata si numarul de ordine al standardului, fiind utilizat la inceput in special pentru vanatoarea de vidre, jderi, iepuri de vizuina si chiar mistreti sau ursi, a cunoscut o rapida raspandire, fiind un foarte agreat caine de insotire, insa frecvent utilizat si in diferite servicii, de catre politia sau armata mai multor tari.

Standardul rasei  Airedale Terrier

Airedale-terrier-charles14mCel mai mare reprezentant al grupei terrieri, masculii avand talia la greban cuprinsa intre 58 – 61 cm si greutatea de 22 kg, iar femelele avand talia cuprinsa intre 56 – 59 cm, cu o greutate aproximativ egala cu cea a masculilor.
Aspectul tipic de terrier, este dat in primul rand de conformatia capului, cu craniul lung si plat, mai mult ingust intre urechi, are un stop abia vizibil. Obrajii sunt plati. Forta botului este foarte apreciata, dar maxilarele nu trebuie sa fie dezvoltate in exces, ca sa nu dea un aspect rotunjit obrajilor. Botul este bine rotunjit sub ochi, buzele sunt stranse.
Ochii, mici si negri, au o privire foarte vie si inteligenta.
Urechile, mici, in forma de “V”, sunt purtate indoite.
Spatele este tare, scurt si drept; salele sunt musculoase. Este bine fixat pe anterioarele perfect drepte. Are umeri lungi si impinsi spre spate, coapse lungi si puternice. Jaretii, vazuti din spate, sunt perfect paraleli. Coada, prinsa sus, este purtata vesel. Parul este des, dur si “sarmos”. Este dublat de un subpar scurt si moale. Culoarea este neagra sau cenusie cu extremitatile brun – galbui.

Caracterul rasei  Airedale Terrier

Welsh_TerrierDespre Airedale Terrier, englezii spun ca ” face tot ceea ce face orice caine, dupa care ii mai trage si o bataie”.
Rustic, sportiv si rezistent, Airedale este un caine polivalent.
Masculii sunt putin dominanti, si trebuie multa atentie cand alti masculi vin sa ii provoace.
Foarte sociabil cu oamenii, acest caine este un excelent animal de companie, care se intelege bine cu copiii si nu va ataca eventualele pisici sau pasari din casa. Este mare amator de natura.
Airedale Terrier este vesel si bland, dar, incapatanat, tine la independenta lui si nu isi urmeaza stapanul peste tot. Este usor de educat, cu conditia sa nu fie scutit, dar nici supus la exercitii prea dese. Odata de a priceput ce are voie sa faca si ce trebuie respectat, acest caine se va conforma in totalitate.
Trebuie evitata ridicarea vocii in timpul dresarii acestui cainedestul de sensibil. In acest caz un Airedale poate trai intr-o simbioza perfecta cu stapanul sau.
Acest sportiv se comporta bine in ring si este dotat pentru probele de agility; este un excelent caine de urma pentru gasirea persoanelor ratacite.
Viata de apartament nu este ideala pentru un Airedale care are nevoie de miscare zilnica.

Posibile probleme de sanatate

Displazie de sold, hipotiroidism, afectiuni ale pielii.